2013-2014 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
2013–2014 Adlı Yıl açılış programına hoş geldiniz, şahsım ve Düzce Barosu adına herkesi saygı ile selamlıyorum.
Konuşmama Hazreti Mevla’nın sözü ile başlamak istiyorum; Bildiklerini anlat, ama akıl vermeye kalkma. Anlatılanları iyi dinle, ama hepsini doğru sanma. Sessiz kalmak, bir şey bilmediğin anlamına gelmez, çok konuşmakta çok şey bildiğini göstermez. Herkesi kendine eşit gör, her kim olursa olsun bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmekte korkaklıktır. Cesaret akıldan gelirse cesarettir, bilgisizlikten gelirse cehalettir.
Düzce’mize atanan Valimiz Sayın Ali İhsan Su ile, Düzce Adliyemize atanan değerli hâkim ve Cumhuriyet Savcılarımıza, adli personele, Mesleğe yeni başlayan veya nakille Baromuza gelen avukat arkadaşlarıma hoş geldiniz diyor, başarılar diliyorum.
Avukatlık mesleği 1136 sayılı yasa ile bir kamu hizmeti olarak düzenlenmiş ve avukatlar da kamu görevlisi olarak kabul edilmişlerdir.
Hak arama özgürlüğünün olmazsa olmazı, savunma hakkı ve özgürlüğüdür. Yargı kademesinde savcılar ve hâkimler gibi avukatların da serbest ve özgür olması gerekir. Bu yargı açısından elzemdir. Aksi halde doğru ve adil yargılamadan söz edilemez. Avukatlar yargı kademesinde söz sahibi olmaları, sanki avukatların şahsi istekleriymiş gibi algılanmaktadır. Oysa bu talepler bireylerin hak ve özgürlüklerinin güvencesinin sağlanmasına yöneliktir.
Özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin birçok kararında belirtilen silahların eşitliği ilkesi özde ve şekilde uygulanmalı, kimi zaman iç içe geçen iddia ve yargı makamlarının birlikteliğine son verilmelidir. Savunmanın gerçek anlamda özellikle ceza yargılamasında kendini ifade etmediği bir yargılama faaliyetinin, adil olmayacağı kanaatindeyiz.
Anayasa’yı Hazırlama Komisyonu’na sunduğumuz Raporlar da; “Yargılama erki; iddia, savunma ve karar süjelerinden oluşmakta olup, bunların faaliyeti eşitlik ilkesine dayanır. Savunma yargının kurucu unsurudur”, Hâkimler ve Savcılar Kurulunun Hâkimler Savcılar ve Avukatlar Kurulu şeklinde ayrı ayrı daireler şeklinde kurulmasını üç kurulun toplamı ile Adalet Yüksek Kurulu şeklindeki bir düzenlemeyi önermiştik. Komisyonun şu anki taslağında Hâkimler ve Savcılar Kurulunun Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde ayrılmasını bu kurullarda hâkim ve savcıların yanında avukatların ve akademisyenlerin bulunması öngörmektedir. Taslağın bu şekli ile de eksik bulsam dahi bir merhale olduğu kanaatindeyim.
Savunma olmadan yargılamanın olamayacağını, adalet için avukatın zorunluluğunun unutulmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu vesile ile avukatlık mesleğin yeni hazırlanacak anayasada mutlaka yargı bölümünde düzenlenmelidir. Türkiye Barolar Birliğince hazırlanan Avukatlık yasası taslağının Mecliste bir an önce geçmesi biz avukatların dileğidir. Tamamı ile yasa değişikliği olmaması halinde acilen kısmi değişik yapılarak gelişmiş tüm ülkelerde olduğu gibi Avukatlık mesleğine girişte mutlaka sınav konmalıdır. Ayrıca CMK görevlendirilmesindeki ücretlerin Avukatlık asgari ücreti seviyesine çıkarılması, kovuşturma aşamasında adli yardım sistemine geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Gerek Uzlaşmacı gerekse arabuluculuk görevleri, pozitif yönde en iyi şekilde yine meslektaşlarımın yapacağı düşünüyorum. Hizmet sektöründe %18 KDV gerçekten yüksektir. KDV’ nin %8 en azından % 10’ a indirilmesi gerekmektedir.
Düzce Adliyesi, Yargı bölgesi olarak 1.Bölge olmayı çoktan hak ettiği düşüncesindeyiz. Gerek adli gerek idari gerekse siyasi iradenin de desteği ile inşallah bu dönem 1.bölge olmayı bekliyoruz.
Bölgemizde Düzce’ yi ön plana çıkaracak olan Adlı Tıp Bölge Müdürlüğünü Düzce’ye kazandırma yolunda Baş Savcılık Makamının girişimlerini destekliyor, bu yatırımın Düzce’ye kazandırılmasını bekliyoruz.
CMK işleyişinin daha hızlı ve adil olması açısından bugün itibarı ile kısaca OCAS dediğimiz otomatik cmk atama sistemini başlattık, hepimize hayırlı olsun.
Yeni adli yılınızı tebrik ediyor, ülkemize, milletimize ve Düzce’mize hayırlar getirmesini diliyorum.
Saygılarımla.
02.09.2013
Av.Ali Dilber
Düzce Barosu Başkanı