Basının Demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciği ön plana çıkarmak ve dünyada basının aşırı sansür edildiği ülkelere mesaj vermek amacıyla 1993 yılında birleşmiş milletler genel kurulunda aldığı kararla her mayıs ayının 3 günü Dünya Basın özgürlüğü günü olarak kutlanmaktadır.
Ne var ki ülkemizde gelinen noktada, bazı basın mensuplarının fikirlerinden ve yazdıklarından dolayı yargılanmakta hatta bazıları hapis cezası ile cezalandırılmakta, bazıları siyasi erkin ve medya patronlarının istekleri doğrultusunda mesleklerini sürdürmeye çalışmakta, bazıları ise sosyal güvenlikten yoksun düşük ücretle ekonomik bağımsızları olmadan mesleklerini idame ettirmeye çalıştıkları üzülerek gözlemlenmektedir.
Meslek ilkeleri ışığında farklı düşüncelerin özgürce ifade edilebilmesi, bir ülkede demokrasinin sağlanabilmesi ve sürdürebilmesi acısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle basının biran evvel etik kuralları ışığında özgürlüğüne kavuşturulması demokratik düzenin tüm kurumları ile işlerliğinin sağlanması gerekli ve zorunludur.
Basın özgürlüğü önündeki engellerin biran evvel kaldırılarak basın emekçilerinin meslek etiği ışığında herhangi bir siyasal ve sosyal fikrin dayatması olmadan meslekilerine idame ettirmelerinin yolunun açıldığı ve basın emekçilerinin hak ettikleri ücret ve sosyal güvenlikle ilgili sorunlarının biran evvel kalıcı olarak çözümlere ulaştırıldığı yarınlara ermemiz dileğiyle tüm basın mensuplarının dünya basın özgürlüğü gününü Düzce Barosu adına kutlarım Av. Azade AY