5 NİSAN BARO ÇELENK TÖRENİ
Tarih: 5.04.2025 | Okunma Sayısı: 17

 

Bugün 5 nisan avukatlar günü vesilesi ile sizlerin takdirini alıp 25 yıllık düzce barosunun baro başkan yardımcısı olarak sizlere seslenmekten çok gururlu ve mutluyum. Ancak aynı gurur ve mutluluğu hiçbir mahcubiyet duymadan avukatlar günü kutlamakta yaşayamıyoruz. Çünkü geçmişten günümüze çözülemeyen mesleki sorunlarımızın ne yazık ki avukatlık mesleğinin icrasını zorlaştıran hukuki, ekonomik ve sosyal engellerle artırılarak çözümsüz hale getirildiğini görmekteyiz. Günümüzde meslektaşlarımızın hukuksal yardımda bulundukları işlerle özdeşleştirilmeleri ve bu işlerde doğan uyuşmazlıkların tarafı olarak kabul edilmeleri nedeniyle menfur saldırılara uğradıklarını gördükçe kahroluyor ve maalesef Avukatlar Günü’nü layıkıyla kutlayamıyoruz. 
Ülkedeki adalet anlayışının yerleşmesinde en önemli rolü üstlenen avukatların günümüzde maalesef ağır saldırılara uğradıkları izlenmektedir. Bunun asıl sebebinin hukukun üstünlüğüne inanma zafiyeti olduğunu gayet iyi biliyoruz. son dönemde, hukukun temel ilkelerine ve yerleşik içtihatlara aykırı şekilde verilen kararlar, hukuka uygun olmayan uygulamalar, yurttaşların hukuka olan güvenini derinden sarsmaktadır. Toplumdaki tüm fertlerin hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve adaletin yerini bulduğuna inançları tam olduğunda hukukçulara yapılan saldırıların da son bulacağı açıktır.
Bizler hukukun sadece uygulayıcısı değil; onun zorlandığı ihlal edildiği her yerde vicdanın ve adaletin sesi olma sorumluluğunu taşırız. Avukatlar, yalnızca bireylerin haklarını değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğünü, adil yargılanma hakkını ve demokratik toplum düzenini koruma sorumluluğunu taşımaktadır. Savunmanın bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü için görevimizin başındayız.
Hukuk devleti ilkesi, bağımsız savunmanın varlığıyla kaimdir. Savunma makamını temsil eden avukatların serbestliği Avukatlık Kanunu’yla; avukatların meslek örgütü olan baroların özerkliği ise Anayasa’nın 135’nci maddesi çerçevesinde kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin demokratik meşruiyetini ve kendi organlarını serbestçe oluşturma hakkıyla teminat altına alınmaktadır. bu teminatlar, avukatlık mesleğinin bağımsız icrasının yanı sıra, bağımsız yargının ve adil yargılanma hakkının korunmasının da ön şartıdır. Barolar, yalnızca meslek örgütleri değil, aynı zamanda demokratik toplum düzeninin teminatı olan avukatlık mesleğinin icrasını güvence altına alan anayasal kurumlardır. 
Avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle yargısal ve idari baskılara maruz bırakılması, meslek örgütlerinin işlevsiz hâle getirilmeye çalışılması, baroların kanundan kaynaklı görevlerini yerine getirmelerine ilişkin işlemlerinin hukuki ve cezai yaptırımlara konu edilmesi asla kabul edilemez. Avukatlar olarak, hukuka aykırı süreçlere karşı hukukun üstünlüğünü, adil yargılanma hakkını ve savunma özgürlüğünü koruma mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

Avukatlar, yalnızca mesleki faaliyetlerini icra ederken maruz kaldıkları hukuki ve idari baskılarla değil, aynı zamanda ağırlaşan ekonomik-sosyal koşullar ve uğradıkları saldırılar nedeniyle de ciddi bir varoluş mücadelesi vermek zorunda bırakılmaktadır. Özellikle mesleğin ilk yıllarında bulunan genç avukatlar, öngörüsüzce açılan hukuk fakültelerinin yarattığı nicelik sorunu ve kamu kaynaklarının adaletsiz bir şekilde dağıtılmasıyla birlikte büyük bir ekonomik çıkmazın içine sürüklenmektedir. Ekonomik güvenceden mahrum bırakılan stajyer avukatların, imtiyaz değil eşitlik talep eden kamu avukatlarının, her yaş ve kıdemden serbest avukatların yaşadığı gelecek kaygısı, savunma makamının yargı sistemindeki rolünün etkisizleşmesine yol açmaktadır. Unutulmamalıdır ki, savunma hakkının etkin kullanılamadığı bir sistemde, adil bir yargılamadan da söz edilemez.

Bağımsız savunma, yalnızca bireysel bir hak değil, toplumun hak arama özgürlüğünün temel güvencesidir. Ancak mevcut ekonomik ve sosyal koşullar, avukatları güvencesizliğe mahkûm ederek, mesleğin toplumsal işlevini zayıflatmaktadır. Bugün mesleğimizin ekonomik ve sosyal güvencelerini savunmak, kutsal savunma hakkına ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmak demektir.
5 Nisan Avukatlar Günü’nde, mesleğimizin onurunu ve hukuk devletinin temel ilkelerini savunma kararlılığımızın altını bir kez daha çiziyoruz. Bağımsız savunmanın, özgür ve kararlı temsilcileri olarak buradayız; görevimizin başında, sorumluluğumuzun farkındayız.

 

Av. Derya Aksay

Düzce Barosu Başkan Yardımcısı

16.04.2025
AV. EROL BATUM
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.