BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 16.02.2020 | Okunma Sayısı:
752
BASINA ve KAMUOYUNA
Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ile Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının oluşturduğu T.B.M.M.'nin yaptığı köklü değişiklikler arasında hiç kuşkusuz en önemli değişiklik Medeni Kanun’un kabulüdür.
17 Şubat 1926 Medeni Kanun’un kabulü sosyal alanda eşitlik anlayışının temelini atmış,aile yapısında önemli değişiklikler meydana getirmiş ,kadın hakları konusunda ise bir milad oluşturmuştur.Bu Kanun ile mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirilmiş, evliliklerde resmi nikah yapma zorunluluğu , tek eşle evlilik esası benimsenmiştir. Türk Medeni Kanunu hukuk düzenine geçişin belgesi, bir hukuk ve uygarlık anıtıdır.
Medeni Kanunun kabulü; eşitlik ve özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır. Daha sonra yapılan Medeni kanuna ışık tutmuş ve 2002 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunu ile kadın erkek eşitliği konusunda büyük bir ilerleme kaydedilmiştir.
Gerçek demokrasinin temel kriteri olan kadın erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesi gerekirken, kadın sorunlarının görmezden gelinmesine, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin her alanda kendini hissettirmesine,kadının birey olduğunun maalesef ki göz ardı edilmesine,kadın sorunların çözümü için kurulmuş olan kurumların kaldırılmasına yönelik girişimlere son verilmelidir.
Kadının birey olarak haklarının korunması ,toplumsal barışın sağlanması yönünden ,Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinden bir an bile ayrılmadan ,aynı azimle çalışacağımızı bildirir,Medeni Kanunumuzun kabulünün 94.yıldönümünü Düzce Barosu adına kutlarım.Av Azade Ay ,Düzce Baro Başkanı
RESİM GALERİSİ